Jag har bara sett på en gammal film från 50-talet hur skogshuggare förut barkade sina stockar ute i skogen. Efter lite trixande kom jag på att om jag först gjorde en skåra i barken blev det senare lättare att barka stocken

Förr i tiden barkade skogshuggarna av trädet efter fällning direkt i skogen. Detta gjordes för att trädet inte skulle bli insektsskadat av exempelvis barkborre. Misstänker också att tallarna fälldes under savningstiden då det oftare är lättare att barka tallen. Savningstiden varierar efter vilken region du bor i men april maj är ett bra riktmärke.  Jag har aldrig nyttjat barkspade men i den lilla skala jag nu fäller träd behöver jag barka träden för att de ska torka snabbare och klara sig bättre från insektsskador. Idealiskt ska trädet kanske ligga några veckor innan det barkas, har noterat detta i andra sammanhang. jag väntade i tre dagar ungefär innan jag började. Kan tänka mig det gå lättare ju längre man väntar men på den svartvita filmen jag såg från femtiotalet så barkade skogshuggaren direkt efter fällning och kvistning.

När man ska lära sig något nytt är det bästa att bara börja göra för att så småningom komma på vad som fungerar bäst. Efter en halv timmerstock upptäckte jag att om jag kom under barken med barkspadens egg blev det lättare att skala av barken i remsor.

På andra timmerstocken testade jag fullt ut. Började jag med att göra en skåra blev det lättare direkt.

Nu handlar det om att få tempo på det här. Ungefär en 30 minuter till en timme tog det att barka denna stock. Kändes som en timme i alla fall.